TATİL SONRASI UYUM SÜRECİ

  Yaz dönemi herkes için daha esnek ilerleyen bir süreçtir. Tatil süreçlerinin devreye girmesiyle birlikte çocukların rutinlerinde de birtakım değişiklikler olabilir. Rutinleri seven ve bu rutin akışlar içinde kendilerini güvende hisseden çocuklar okula ara verdiklerinde geri dönüşlerde zorlanmalar yaşayabilir. Öncelikle bu durumu yaşayan pek çok ebeveyn ve çocuk olduğunu bilmek zorlayıcı anları kolaylıkla ele alabilmek adına destekleyici olacaktır. “Oysa tatilde ne güzel zaman geçirdik. Tüm kış geçiremediğimiz zamanı birlikte geçirdik. Şimdi dönerken neden zorlanıyor? Arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlemedi mi?” Gibi sorular pek çok ebeveynin zihninde dolanır. Tatil moduna rahatlıkla giren çocuklar için dönüş süreci endişe, kaygı ve korku yaratabilir. 

Tatilin esnekliğinden çıkarak yeniden okul rutini içine dahil olmadan önce yapabilecekleriniz bu sürecin daha rahat geçebilmesini kolaylaştıracaktır. 

 

 

 

 

Çocukların tatil dönüşüne yakın okul fikrine yeniden alışması için tatil sona ermeden önce bir rutin oluşturmayı deneyebilirsiniz. Tatilden çıkıp yeniden okula devam etmek yeni bir geçiş sürecidir. Önceki geçiş süreçlerinizi düşünerek çocuğunuza bu süreçte neyin iyi geldiğini tekrar hatırlayabilirsiniz. 

Okula yeniden başlayacağı tarihin işaretli olduğu bir takvim hazırlamak ve her gün buraya bir işaret koyarak günden güne okula yaklaştığını somutlaştırmak keskin bir geçişe oranla daha yumuşak bir geçiş sağlayacaktır. 

Tatil sürecinde değişen rutinlerden biri de uyku düzenidir. Düzenli bir uyku rutinin olması uyum sürecinde kolaylaştırıcı bir etki gösterir. Unutmamalıyız ki ebeveynler olarak bizler de çocuklarımızla birlikte yeniden okul rutinine alışmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla geçişi daha yumuşak ve sağlıklı hale getirmek için kendi programımızı da uygun hale getirmek önemlidir. Ebeveyn olarak kendi süreçlerimizi de çocuğunuzla paylaşmak kendisini daha anlaşılmış hissetmesine destek olacaktır. 

Yeniden okula adapte olabilmek tıpkı diğer her süreçte olduğu gibi çocukların mizacından karşılaştığı yeni durumlarla başa çıkma biçimine; bağlanma süreçlerinden sosyal ilişkilerine kadar pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her çocuğun farklı süreçlerden geçtiğini unutmadan ebeveynler ve öğretmenler, uyum sürecini birlikte şekillendirerek çocuğun duygusal ihtiyaçlarına ve davranışlarına duyarlı olarak ilerleyebilir. Karşılaşacağınız tüm tepkiler oldukça doğal, okulun yeniden bir keşif alanı olarak sürdürülebilmesi için zamana, sabırlı olmaya ve çokça anlayışa ihtiyaç var.

Sevgiyle kalın. 

Psk. Dan. Beyza Dokuyucu