Corona virüs ile birlikte 190 dan fazla ülke tüm okullarını kapatmış ve toplamda 1 milyardan fazla öğrenci bundan etkilenmiştir. Ülkemizde de okullar acil durum tedbiri nedeniyle kapatılmış ve farklı yaş gruplarına mensup pek çok öğrenci online eğitim ile tanışmıştır. Süreç aynı zamanda dijital eğitimin etkilerini, çocukların derslere katılımını ve motivasyonlarını değerlendiren pek çok çalışmayı da beraberinde getirmiştir. Dijital ortam üzerinden de olsa çocukların öğretmenleri ve arkadaşları ile ortak paylaşımlar yapmaya yeniden başladığı görülmüştür.
Her gün arkadaşları ve öğretmenleri ile sosyal etkileşim kurmaya alışmış olan çocuklarımızın bu kadar uzun süre evde kısıtlı sosyalliğe maruz kalmaları duygusal durumlarını etkilemektedir. Öfke patlamaları, hırçınlık, etkinliklerden keyif alamama, nedensiz ağlamalar görülebilmektedir. Planlanan online ders içerikleri ile amacımız çocuklarımızın birbirleri ve öğretmenleri ile etkileşim kurmalarını sağlamaktır. Birlikte merak etmek, gülmek, sohbet etmek, dans etmek biriken
enerjinin dışavurumunu sağlar.
Pandemi sürecinde dijital eğitimin devam etmesinin bir diğer amacı da öğrencilerin alıştıkları sorumluluk bilincini devam ettirebilmektir. Bilgisayarın başında oturmak istemedikleri, öğretmenlerine ve arkadaşlarına cevap vermedikleri, o anki aktivite ile ilgilenmedikleri zamanlar olabilir. Hatta bazen evlerine arkadaşlarının misafir olmasından fazlaca mutlu olup oyuncaklarını evlerini göstermeye çalışabilirler. Bunların tamamen normal davranış örüntüleri olduğunu hatırlatmak isteriz. 3-6 yaş grubu öğrencilerinin dikkat sürelerini düşündüğümüzde yüz yüze yapılan bir derse de yarım saat odaklanabilmelerini beklemiyoruz.
Ancak pandemi süreci sona erecek ve her gün okula gitmek zorunda olduğumuz günler geri gelecek. Bu günlere hazırlık olabilmesi adına öğrencilerimizin her gün belirlenen saatlerde online derslere katılmalarının önemli olduğuna inanıyoruz. Günün belirli bir saatinde öğretmenlerinin kendisi ve arkadaşları için hala orada olacağını bilmesi, başında durmak istemese bile dersin o anda devam edeceğini fark etmesini önemsiyoruz. Uzmanların açıklamalarında da görüldüğü gibi "Şu anda uzaktan eğitim adına yapılanlar, öğrenmenin bütünüyle kesintiye uğramaması için acil durum müdahaleleridir.’’ Biz de sorumluluk bilincinin devam etmesi, okul ortamı ve öğretmenlerinden uzaklaşmamalarını amaçlıyoruz.
Bu süreçte ebeveynlere fazlaca iş düşüyor gibi göründüğünün farkındayız. Online derslere katılım için bir takım malzemeler talep edilebiliyor. Bunların stres faktörü olmamasını ve sırf malzemeler o an elinizde olmadığı için derslere katılmazlık yapmamanızı tavsiye ederiz. Öğretmenlerimiz ile iletişime geçerek alternatifler arayabiliriz.
Büyümüş de Küçülmüş ailesi olarak ekrandan uzak bir eğitim modeli benimsediğimizi hatırlatmak isteriz. Bu sebeple biz de derslerimizi olabildiğince eğlenceli paylaşımsal aktivitelerden seçiyor ve sistemin bize sunduğu ders süreci dolmadan derslerimizi tamamlıyoruz. Uzun süreler ekran başında kalmalarını desteklemiyoruz. Ancak içinde bulunduğumuz süreçte ne kadar istemesek de online eğitimler bizi normallerimize bağlı kılmaktadır. Okulumuzda özgürce koşup oyunlar oynayacağımız zamana kadar birbirimizle kuracağımız her türlü iletişimden en fazla faydayı almaya çalışacağız.
Sevgiler,
Psk. Diyar Meriç UÇAK